FIETSPECH ONDERWEG

Met al die zomerhitte is het heerlijk om ’s avonds een stukje te gaan fietsen op je mountainbike of racefiets. In een koele avondbries trap ja al gauw een kilometer of dertig weg. Wanneer je dan pech aan je fiets krijgt, kun je wachten op de fietspechhulp. Maar jij gaat natuurlijk gewoon zelf aan de slag!

Voorbereid op pad

Wat heb je nu in ieder geval nodig om onderweg de meest gangbare problemen op te lossen? Hier is een lijstje:

  • een set binnenbanden
  • remblokjes (tenzij jouw fiets schijfremmen heeft)
  • een fietspomp
  • smeerolie
  • een bandenplakset

Ontspannen fietsenMaak je een lange tocht of ga je op fietsvakantie, dan adviseren we je om het volgende mee te nemen:

  • rem- en versnellingskabel
  • reserve ketting
  • een kettingpons
  • wat spaken en een spaak spanner

Voor wat betreft het gereedschap kunt je het beste met een fietsspecialist overleggen. Steeds meer fietsgereedschappen zijn multifunctioneel. Op Bikester bijvoorbeeld kun je onderdelen en fietsgereedschap bestellen en ze staan klaar om je vragen over de juiste tools voor jouw fiets via de mail te beantwoorden. Bekijk van te voren eens de filmpjes over problemen onderweg, zodat je voorbereid op pad gaat.

Voorkomen is beter dan genezen

Als we duurdere spullen aanschaffen die een tijdje mee zouden moeten gaan, is er wel menselijke hulp nodig om ze ook daadwerkelijk de levensduur te geven waar ze voor ontworpen zijn. Het is heerlijk om met je nieuw gekochte racefiets de nodige kilometers te maken en je zal niet zo snel merken dat een fiets slijt. Maar slijtage gaat sneller als men geen onderhoud pleegt aan de fiets, dus aan het einde van de rit kun je de fiets niet direct in de schuur zetten. Hij moet nog even in orde worden gemaakt voordat hij weer klaar is voor de volgende rit.

Om de zoveel tijd (dat is een kwestie van ‘fingerspitzengefühl’), moet bijvoorbeeld de ketting gesmeerd worden. Ook de ketting spannen is belangrijk. Gebeurt dit niet dan heb je kans dat de ketting er onderweg af vliegt. Hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. De fiets vervolgens buiten laten staan is een doodzonde  in verband met roest. Als het kan, zet ‘m lekker binnen.

Ons motto: wees lief voor je fiets, dan zal hij jou ook niet in de steek laten.