stickyimage

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang nieuws, tips en aanbiedingen als eerste

Klik hier! Sluiten

Hoe kan ik … een planning maken

EEN PROJECT PLANNEN

Een nieuw project kan enorm op je afkomen. Je gedachten vliegen alle kanten op. Dan doe je dit, dan doe je dat. Om niet voordat je begonnen bent al af te knappen is het handig een projectplanning te maken. Klinkt ingewikkeld, is het niet.
Een projectplanning is niets anders dan een overzicht hoe je je project aan gaat pakken en wat je daarbij moet weten. Een systeem van vragen en antwoorden werkt het beste. Wij laten je zien hoe dat gaat via een eenvoudige klus: een kastknopje verwisselen. Elk project heeft de volgende hoofdvragen.

HOOFDVRAGEN PROJECTPLANNING

1 Welke klus ga ik aanpakken?
2 Waarom moet dat gebeuren?
3 Hoe kan ik dat doen?
4 Wanneer moet het af zijn?
5 In welke volgorde ga ik dat doen?
6 Wat wil ik als eindresultaat?

We gaan nu weer verder met het kastknopje. Het woord kastknopje kun je vervangen door je eigen klus, wanneer je ermee aan de slag gaat. Je stelt jezelf vragen en geeft jezelf weer antwoorden. Je vult de hoofdvragen in deze volgorde in: 1-2-6-4-3-5. Vraag vijf beantwoord je als laatste, dat is dan meteen je takenlijst.

VOORBEELDPROJECT KASTKNOPJE VERWISSELEN

1 Welke klus ga ik aanpakken?
Een kastknopje verwisselen in op het laatje van mijn nachtkastje.

2 Waarom moet dat gebeuren?
Het oude kastknopje vind ik niet meer mooi

6 Wat wil ik als eindresultaat (=inspiratie)?
Een leuk vrolijk kastknopje

4 Wanneer moet het af zijn?
Voor mijn verjaardag op 24 maart.

3 Hoe kan ik dat doen (=werkwijze)?
A uitzoeken hoe ik het knopje moet verwisselen
  Hoe moet ik een knopje verwisselen?
Geen idee
  Wie kan mij helpen?
Internet
  Waar op internet?
Bij www.zedoethetzelf.nl
B materialen bij elkaar zoeken
  Welke materialen?
1 Knopje
      Waar koop ik dat?
Ikea
2 Gereedschap
      Wat heb ik nodig?
Moersleutel
      Heb ik dat in huis?
Ja
C knopje vervangen
  Hoe pak ik dat aan?
Met een moersleutel het schroefje aan de achterkant vasthouden. Tegelijkertijd aan de voorkant het knopje losdraaien met je hand.

5 In welke volgorde ga ik dat doen (= takenlijst/planning)?
1 Een datum prikken voor 24 maart waarop ik het kastknopje ga verwisselen
2 Een kastknopje bij ikea kopen
3 De moersleutel opzoeken
4 Het kastknopje vervangen

Dit is natuurlijk een heel complex verhaal voor zo’n klein kastknopje. Maar het principe werkt voor elk project of klus. Wat je niet weet vraag je aan jezelf en je schrijft het antwoord weer op. Daar komen dan weer meer vragen of er komen werkzaamheden uit voort die je moet doen. En die schrijf je in je takenlijst (planning).

Het kan gewoon in Word. Werken met papier is ook erg prettig. Dan kan je er nog van alles tussenvoegen, zoals folders en staaltjes. Een ordner met losse ringbandvellen en doorzichtige showtassen zijn daarbij een must. Koop of maak er dan drie tabbladen bij met de namen inspiratie, werkwijze en planning. Dan heb je snel overzicht.

Nu heb je een professioneel projectplan. Succes!

Heb je van te voren nog geen idee hoe je eindresultaat er uit zou moeten komen zien? Maak dan een moodboard.